Новини

Гражданската отговорност поевтинява

Днес, конкуренцията във всяка една сфера на обществения живот е силна и опасна. Всеки търговец, компания или производител се стреми да предложи по-достъпното и да привлече повече клиенти. Интересно е, че тази тенденция вече е характерна и за гражданска отговорност, която предстои на поевтинее с 16 %.

 

Гражданска отговорност по-евтина до Коледа

От застрахователния бранш прогнозират по-ниски цени за гражданска отговорност от следващия месец. Очакваното понижение е с 5 до 10 %, и се очаква цената на гражданската отговорност да остане такава до Коледа

 

Пътуваме в ЕС със зелена карта

Многократно сме коментирали въпросът с допълнителния сертификат Зелена карта, за който трябваше да се доплаща към гражданската отговорност, ако ще шофирате автомобила си извън границите на страната.

 

В коя компания сключвате гражданска отговорност

Проведено наскоро проучване, сочи че 70 % от сключените задължителни автомобилни застраховки гражданска отговорност, са в петте най-големи компании на пазара. С около 30 % пазарен дял, на първо място се нарежда Лев Инс. След него са Бул Инс, Булстрад Виена Иншурънс Груп, ДЗИ и Армеец.

 

Край на таксата "Зелена карта"

Вече сме съвсем близо до преустановяване практиката на някои застрахователи, да предлагат застраховки гражданска отговорност, важащи само за България.

 

По-ниски цени за гражданска отговорност от Алианц

От началото на този месец, Алианц България предлага нови, по-ниски цени за задължителната автомобилна застраховка гражданска отговорност. Например, за най-масовите автомобили, които са с обем на двигателя 1 500 – 1 600 кубика, възрастта на водача е между 26 и 70 години

 

Гражданска отговорност със 150% по-скъпа за провинените шофьори

Въпреки че отдавна се говори за системата „бонус-малус” при автомобилната застраховка гражданска отговорност, тя все още не е официално въведена у нас. Това обаче не означава, че някои родни застрахователи не я прилагат. При въпросната система, водач който е предизвикал пътно-транспортно произшествие, плаща доста по-скъпа гражданска отговорност.

 

14% карат без гражданска отговорност

Само преди броени дни, от Комисията за финансов надзор (КФН) у нас, съобщиха че 14 % от регистрираните автомобили се движат по републиканската пътна мрежа без задължителната автомобилна застраховка гражданска отговорност. Обхватът на полицата се следи в реално време, и ако някой автомобил няма направена застраховка гражданска отговорност, или пък тя е изтекла и не е подновена, нейният собственик получава уведомление за това. Получавайки такова писмо, собственикът на автомобила разполага със срок от 14 дни, да представи доказателства, които удостоверяват наличието на валидна полица гражданска отговорност.

 

Нова услуга за застраховка гражданска отговорност

Преди броени дни, от Гаранционния фонд у нас, стартираха акция за изпращане на уведомления, които са свързани с проверка за наличие на валидна застраховка гражданска отговорност. Ако сте получили такова уведомление, може да посетите уебсайта на гаранционния фонд, и да проверите дали застрахователят Ви поддържа актуални данни в Информационния център на Гаранционния фонд, за наличието/липсата на сключена валидна застраховка гражданска отговорност.

 

Евроинс Румъния вече продава гражданска отговорност

Преди време Ви бяхме казали, че румънският регулатор наложи забрана на родната застрахователна компания „Евроинс”, да продава задължителната автомобилна полица гражданска отговорност. Днес, три седмици по-късно, тази забрана вече е отменена, и „Евроинс” Румъния отново може да продава застраховката, която заема най-голям пазарен дял в застрахователния сектор.

 

ЕИГ отчете ръст в приходите от гражданска отговорност

ЕИГ или „Евроинс Иншурънс Груп” е застрахователен подхолдинг на „Еврохолд България” АД. Въпросният подхолдинг отчита повече от 2 % ръст на премийните приходи от задължителната автомобилна застраховка гражданска отговорност. Повишението е на годишна база на премийния приход през месец август. Година по-рано (месец август 2012 г.), приходите от гражданска отговорност на компанията възлизаха на 12 милиона евро

 

Промоции по гражданска отговорност в ДЗИ

Въпреки че летния сезон вече е към края си, отпускарските промоции за задължителната автомобилна застраховка гражданска отговорност в ДЗИ остават в сила до края на месец септември. Така например, ако вече имате сключена гражданска отговорност в ДЗИ, или пък сега направите своята задължителна автомобилна полица, Вие може да се възползвате от преференциални условия по други застрахователни продукти на компанията.

 

Страната ни няма да бъде поставена под миниторинг заради гражданската отговорност

Председателят на управителния съвет на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, Орлин Пенев, заяви че страната ни няма да бъде под мониторинг от Европейския съюз, който до скоро беше реална заплаха, заради ниският обхват на задължителната автомобилна полица гражданска отговорност.

 

Масови проверки за колани и гражданска отговорност

В седмицата от 9-ти до 15-ти септември започват масирани полицейски проверки по пътищата в страната. Акцията е организирана от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция” в Европейския съюз, и има за цел контрол за използването на обезопасителни средства по време на шофиране. Пътна полиция ще проверяват дали автомобилите имат сключена валидна застраховка гражданска отговорност.

 

Евроинс Румъния няма право да предлага гражданска отговорност

Преди известно време, „Евроинс Румъния” премина през пълна проверка, която завърши с предписания за отстраняване на нередности. На 29-ти август, румънският регулатор наложи забрана на компанията, да продава една от най-доходоносните застраховки, гражданска отговорност. Забраната е временна, и е в сила до отстраняването на нередностите.

 

По-скъпа гражданска отговорност във Видин

Шофьорите от градовете по поречието на река Дунав, ще плащат по-висока цена за задължителната полица гражданска отговорност. Поскъпването ще е от 24 до 35 лева, и е в зависимост от обема на двигателя на колата. Това става ясно от сайта на Комисията за финансов надзор, където застрахователните компании са публикували тарифите си за гражданска отговорност.

 

Гражданска отговорност поскъпва

Цената на гражданската отговорност отново ще се повиши с около 10 %. Това заяви Стоян Проданов, който е изпълнителен директор на една от водещите застрахователни компании. Според него, щетите изплащани в чужбина се увеличават, което се отразява и върху цената на полицата. Увеличението може да очакват още тези шофьори, на които им предстои подновяване на застраховката гражданска отговорност.

 

Пътуваме в ЕС само с гражданска отговорност

Вече сме казвали, че промени в Наредба 24, която касае задължителното застраховане, предвиждат в Европейския съюз, и в страните подписали Многостранното споразумение, да се пътува само с автомобилна застраховка гражданска отговорност, без да се изисква допълнително сертификат Зелена карта.

 

Благодарение на гражданската отговорност, застраховането излиза от кризата

Застраховането у нас уверено излиза от кризата. Само за първите шест месеца на годината, брутните премийни приходи са се увеличили до над 828 милиона лева, което е годишен ръст от 4.2 %. За сравнение ще кажем, че за същия период на 2012 година, беше отчетен спад от 2.5 %. Вече сме казвали, че застрахователния пазар у нас се крепи на приходите от задължителната автомобилна застраховка гражданска отговорност, както и на застраховката по желание автокаско.

 

В Русия остават без гражданска отговорност онлайн

Правителството на Русия улесни застрахователите, като въведе възможност за сключване на застраховки онлайн. Това обаче не засяга задължителната автомобилна застраховка гражданска отговорност. Причината за това е, че полицията още няма достъп до онлайн системата на застрахователите. Депутатите са притеснени, че пътните полицаи няма да се справят с проверката на електронния подпис.

 

Сключете изгодна гражданска отговорност

В условия на икономическа криза, всеки средностатистически българин, търси възможно най-изгодни продукти и услуги, за да може да посрещне нуждите си, без да се налага да се лишава от неща, които му са от първа необходимост. И тъй като това важи с пълна сила и за задължителната автомобилна застраховка гражданска отговорност, тук ще Ви дадем няколко съвета относно това, как да намерите най-изгодната оферта за гражданска отговорност.

 

Евтина гражданска отговорност

Задължителната автомобилна застраховка гражданска отговорност, в случай на пътно-транспортно произшествие, Ви предпазва от лична отговорност. В много голяма част от държавите по света, в това число и у нас, шофирането на автомобил без валидна гражданска отговорност, е незаконно. Ако бъдете хванати от служителите на КАТ че шофирате без валидна гражданска отговорност, ще отнесете парична санкция

 

Гражданска отговорност - обхват и цени

Вече много пъти сме говорили за обхвата на гражданската отговорност у нас. Знаете, че страната ни е застрашена от мониторинг от Евросъюза, заради ниския обхват на застраховката у нас.

 

Евроинс отчита спар в премиите по гражданска отговорност

Въпросният спад е причинен от намаления премиен приход по задължителната автомобилна застраховка гражданска отговорност, въпреки че средната рискова премия по полицата се е запазил на 191 лв.

 

Обхватът на гражданската отговорност надхвърли 85%

В началото на месец юли, обхватът на гражданската отговорност у нас стигна до 85.39 %, което е рекорден ръст за страната ни. Средният процент на застрахованите автомобили за първото полугодие от 2013 година пък, се е повишил до 83.06 %, това съобщиха от Гаранционния фонд.

 

Масови проверки за гражданска отговорност

Преди седмица стартира мащабна полицейска акция, която ще продължи до края на месец август. Служителите на КАТ ще проверяват дали автомобилите имат сключена валидна гражданска отговорност, както и дали водачите им са употребили алкохол и други упойващи вещества, преди да седнат зад волана. Полицейската акция се провежда по т. нар. „широкообхватен метод”.

 

Как да платим по-малко за гражданска отговорност

Колкото и невероятно да звучи, има начин да спестите, макар и малко средства, от задължителната автомобилна застраховка гражданска отговорност. За целта е нужно само да отделите малко време, за да разгледате офертите на различни застрахователи

 

Очаква се поевтиняване на гражданската отговорност

Както става ясно от заглавието на темата, се очаква поевтиняване на задължителната автомобилна застраховка гражданска отговорност. И не само, поевтиняването ще засегне всички автомобилни застраховки

 

Отменят задължителната гражданска отговорност в Русия

От министерството на финансите в Русия обявиха, че отменят задължителната автомобилна застраховка гражданска отговорност. От руското финансово министерство смятат, до 2020 година всички задължителни застраховки да бъдат отменени, и да бъдат заместени с „вменени” рискове.

 

Гражданска отговорност у нас още е по минимума

Преди време Ви казахме, че страната ни беше пред реална заплаха от мониторинг от Европейската комисия, заради ниския обхват на задължителната автомобилна застраховка гражданска отговорност. И въпреки че през последните месеци имаше известно повишение в обхвата на застраховката ...

 

Проблем между украинските застрахователи, заради гражданска отговорност

В битката за спечелване на всеки клиент, украински застрахователи бутнаха цените на задължителната автомобилна застраховка гражданска отговорност с до 55 %. Само за първите шест месеца от годината, в комисията а постъпили 2 800 жалби срещу застрахователи по гражданска отговорност...

 

По-леки условия по гражданска отговорност в европейския съюз

Шефът на управление „Застрахователен надзор”, и заместник-председател на Комисията по финансов надзор Борислав Богоев, заяви че задължителната полица гражданска отговорност, важи във всички стари от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, без да се изисква допълнителния сертификат Зелена карта.

 

Дженерали с нова онлайн услуга за гражданска отговорност

В стремежа си да улеснят клиентите си, и да развият следпродажбеното си обслужване, от застрахователната компания вече дават възможност за регистриране на щети и по задължителната автомобилна застраховка гражданска отговорност.

 

Повишава се обхватът на гражданска отговорност

Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев заяви, че обхватът на задължителната полица гражданска отговорност се е повишил с 10 %, в сравнение с миналата 2012 година, и тенденцията за покачване се запзва.

 

16% от автомобилите у нас без гражданска отговорност

Ръководителят на управление Застрахователен надзор, и заместник-председател на Комисията за финансов надзор, Борислав Богоев заяви, че почти 16 % от регистрираните у нас автомобили, се движат по пътищата на страната без задължителната полица гражданска отговорност.

 

До 50% достигна щетимостта по гражданска отговорност в Азербайджан

Директорът на службата за застрахователен надзор към финансовото министерство в Азербайджан съобщи, че щетимостта по задължителната полица гражданска отговорност в страната е достигнала 50 %. Само за първите пет месеца на 2013 година, изплатените обезщетения са толкова, колкото са били през цялата 2012 година.

 

Колите на ток с по-евтина гражданска отговорност

Водачите, които използват автомобили само с електрически двигател, ще плащат гражданска отговорност по най-ниската тарифа. За един обикновен автомобил, чиито обем на двигателя не надхвърля 1300 куб. м., задължителната полица струва около 170 лв. Същата тази тарифа важи и за електромобилите.

 

Има шанс за въвеждане на сезонна гражданска отговорност

От Гаранционния фонд подкрепят идеята за въвеждане на сезонна застраховка гражданска отговорност. Борислав Михайлов, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на Гаранционния фонд, обясни че сезонната гражданска отговорност ще важи за няколко месеца, и ще бъде подходяща за тези, които не използват автомобилите си целогодишно, а само през определени месеци.

 

Форумът за гражданска отговорност в Русия бе отменен

По време на ХІ-та международна конференция по застраховане, руски застрахователи отказаха да обсъждат кризата в пазара на автомобилната застраховка гражданска отговорност. Провалилият се форум, по принцип е едно от най-големите събития на Всерусийския съюз на застрахователите, които се провеждат всяка година.

 

Сключват гражданска отговорност на доверие

Голяма част от застрахователите у нас, правят застраховка гражданска отговорност на доверие, или на „честна дума”. Така например, „Дженерали” прави 10 % отстъпка от цената на полицата, ако автомобилът изминава не повече от 5 000 километра на година. Ако пък изминавате между 5 001 и 10 000 километра годишно, ще получите 5 % отстъпка от цената на полицата гражданска отговорност.

 

Гражданска отговорност и зелена карта

Знаете, че застраховката гражданска отговорност е задължителна за абсолютно всички автомобили, които се движат по републиканската пътна мрежа. Ако обаче ще пътувате с автомобила си в чужбина, освен задължителната полица гражданска отговорност, ще Ви е нужен и сертификат зелена карта.

 

Сключете гражданска отговорност сега

С настъпването на летния сезон идва и сезонът на отпуските. Това е времето за почивка и релакс, и поради тази причина, по-голямата част от хората отиват някъде, за да се откъснат от шума и напрежението на големия град. Най-често, стягаме куфарите и тръгваме за морето. И ако до преди години хората се предвижваха предимно с влакове и автобуси, то днес почти всяко семейство разполага с автомобил и предпочита да пътува с него.

 

В Русия, размерът на събраните премии по гражданска отговорност расте

По време на годишното отчетно-изборно събрание на Руския съюз на автомобилните застрахователи, бяха обявени данни, касаещи задължителната полица гражданска отговорност. Те сочат, че от средата на 2003 година, когато влиза в сила законът за гражданска отговорност, до момента, са събрани 622.8 милиарда рубли премии по задължителната застраховка.

 

Колите на МВР без гражданска отговорност

Знаете, че гражданската отговорност е задължителна застраховка. Вероятно обаче, на всеки се е случвало, когато срокът на полицата изтича, да си каже „днес-утре ще я сменя”, но да се отплесне, и да забрави да поднови полицата си. Дори ден закъснение обаче, носи сериозна глоба както на водача, така и на собственика на автомобила.

 

Заради жестоката конкуренция, компаниите свалят цената за гражданска отговорност

Въпреки че през последните пет години цената на задължителната полица бележи ръст, в условия на жестока конкуренция, застрахователите свалят цените на гражданска отговорност, за да могат да привлекат повече клиенти.

 

Един милион автомобила у нас без гражданска отговорност

Поради жестоката конкуренция на застрахователния пазар, цената на гражданската отговорност не нараства с нужните темпове. Застрахователите са принудени да се справят с обезщетенията, да се съобразяват с възможностите на хората, и едновременно с това да се придържат към изискванията на регулатора.

 

Гражданска отговорност продължава да поскъпва

Цената на задължителната полица гражданска отговорност продължава да върви на горе, и тази тенденция ще се запази. Това заяви Цветанка Крумова, изпълнителен директор на ЗАД „Армеец”.

 

Какви са глобите за липса на гражданска отговорност

Знаете, че гражданската отговорност е задължителна застраховка, която всеки водач трябва да направи на автомобила си. Компаниите, които предлагат този вид услуга са изключително много, и няма абсолютно никакво значение в кое точно дружество ще направите застраховката на Вашият автомобил.

 

Отдалечените проверки за сключена гражданска отговорност вече са факт

Преди време бяхме писали, че на служителите на КАТ ще бъдат раздадени таблети, с помощта на които, дистанционно да могат да проверяват дали даден автомобил има сключена валидна застраховка гражданска отговорност. Дойде време да кажем, че устройствата за отдалечен достъп в системата на КАТ вече са факт.

 

Ръст в сключените застраховки гражданска отговорност

С настъпването на пролетта, от Гаранционния фонд отчитат раздвижване в сключването на задължителната застраховка гражданска отговорност. Това се дължи на факта, че много от водачите не карат колите си през зимата, съответно не им плащат гражданска отговорност

 

Всеки пети автомобил без гражданска отговорност

Мониторинг от Европейски съюз грози страната ни, заради високия процент на автомобилите, които нямат сключена гражданска отговорност. През следващия месец, Европейското бюро Зелена карта ще вземе решение дали да бъде наложен такъв мониторинг на България или не, но опасността от него е реална.

 

Цената на гражданска отговорност без промяна тази година

Председателят на управителния съвет (УС) на асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), Данчо Данчев, твърди, че тази година цената на задължителната полица гражданска отговорност не се е променила драстично. Факт е, че в различните компании цените за един и същи автомобил варират в известни граници, но общо взето, за стандартен автомобил с водач на средна възраст цената за гражданска отговорност е около 200 – 220 лева

 

За цените на гражданска отговорност

Знаете, че в наши дни цените вървят стремглаво нагоре. Цената на задължителната полица гражданска отговорност също не прави изключение – всяка година плащаме все по-скъпо, за да застраховаме автомобила си. Преди около месец, отново се говореше за повишаване на цената на гражданска отговорност с около 2 лв.

 

Най-евтината гражданска отговорност

Вероятно сте забелязали, че цената на гражданската отговорност за един и същ автомобил е различна в различните застрахователни компании. Това се дължи на факта, че всеки застраховател изчислява цената на полицата по определени критерии, които, колкото и странно да звучи, са различни в различните компании.

 

Драстично поскъпване на гражданската отговорност

Задължителната полица гражданска отговорност поскъпва драстично. Това пише в. „Сега”. Реално, за шофьори до 25 години, цената на застраховката може да стигне до 957 лв, в зависимост от обема на двигателя, и дали автомобилът ще се движи извън границите на България.

 

Румънци сключват гражданска отговорност в България

Хиляди румънски граждани застраховат автомобилите си у нас, заради по-ниските цени на полицата гражданска отговорност. За целта обаче, автомобилът трябва да е регистриран на името на български гражданин. Таксите за регистрация на автомобил у нас, също са по-ниски, отколкото в северната ни съседка. Поради тази причина, стотици българи от крайдунавските ни градове, по документи, са собственици на по няколко десетки автомобила.

 

Проверки за гражданска отговорност в Смолян

В началото ма месец март, в Смолян и областта, стартира полицейска акция за гражданска отговорност. Целта е да се намалят пътнотранспортните произшествия, и да се подобри безопасността на движението. Акцията е широко обхватна и ще продължи до 14-ти април.

 

Нова такса вдига цената на гражданската отговорност

Въвеждането на нова такса, може да повлияе върху цената на задължителната полица гражданска отговорност. Става дума за увеличение с около 2 лв, които ще се събират към Национално бюро „Зелена карта”. От него се изплащат щети, които са причинени от наши съграждани, в държавите, които не са членки на Европейския съюз, и в които се кара със сертификата Зелена карта.

 

И тази седмица гражданската отговорност в ДЗИ остава по-евтина

В края на януари тази година, ДЗИ стартира промоционална кампания за задължителната полица гражданска отговорност. Кампанията е валидна до 07.04.2013 година, като след това се очаква леко повишение в цените на застраховката.

 

През 2012 година, в Румъния са изплатени 2 милиона евро обезщетения по гражданска отговорност

Съдебно присъдените обезщетения по гражданска отговорност в Румъния са около 3 пъти по-високи от тези, които са получени по доброволен път. Това стана ясно по време на практическия семинар на AVUS Group за промените в румънските закони, отнасящи се за задължителната полица гражданска отговорност, който се проведе в София. Данните са декларирани от Румънската комисия за финансов надзор.

 

Проверка за валидна гражданска отговорност по интернет

Някои от Вас със сигурност вече знаят, че в интернет пространството има редица сайтове, в които може да се провери, дали даден автомобил има сключена валидна застраховка гражданска отговорност. Но тъй като със сигурност има и такива, които все още не знаят, тук ще кажем как става това.

 

Обезщетение по гражданска отговорност

Никой не иска да е участник или виновник за настъпило пътно-транспортно произшествие, никой не прави такова умишлено, но така или иначе, такива неща се случват постоянно по пътищата в целия свят. Ето защо, тук ще се опитаме да Ви обясним как и от кого да потърсите обезщетение, а също така и да Ви кажем, защо задължителната полица гражданска отговорност е толкова важна.

 

Ръст на гражданската отговорност в Румъния

Компанията „Еврохолд” присъства на пазара в България, Румъния и Македония. Двете основни направления в дейността на компанията са продажба на автомобили и застраховане. Докато „Еврохолд” отчита спад в продажбите на почти всички марки автомобили, то в застрахователния бранш, компанията отчита ръст, който идва най-вече от задължителната полица гражданска отговорност.

 

Гражданска отговорност - избор на компания

Знаете, че застраховката гражданска отговорност е задължителна всички автомобили, които се движат по републиканската пътна мрежа. Ако Вашата полица е изтекла, или изтича след няколко дни, и все още не сте я подновили, то сега е моментът да го сторите.

 

KAT проверява за алкохол и гражданска отговорност

От пресцентъра на МВР съобщиха, че днес стартира полицейска операция, която има за цел да проверява шофьорите за употреба на алкохол и други упойващи вещества, изрядност на документите и наличие на задължителната полица гражданска отговорност.

 

Какво представлява Гражданска Отговорност

Едва ли има човек, който да не знае, че полицата гражданска отговорност за автомобилите е задължителна. Цените на тази застраховка са различни, в зависимост от компанията, в която тя ще бъде сключена, в зависимост от това на колко години е водачът, какъв е автомобила и т.н.

 

50 хиляди наши автомобили се движат в Румъния без гражданска отговорност

Според последни данни, в Румъния има около 100 000 автомобила с българска регистрация, заради високата такса за първоначална регистрация там. Поне половината от тях обаче са без сертификата Зелена карта, и без задължителната полица гражданска отговорност.

 

Дръстичен ръст на претенциите по гражданска отговорност

Въпреки че броят на предявените претенции за изплащане на обезщетение по задължителната полица гражданска отговорност е относително стабилен, стойността им нараства два пъти. През 2011 година са били предявени общо 1966 броя, а през 2012 година предявените претенции са 1930 на брой.

 

Гражданската отговорност вече без разсрочено плащане

С новите промени в Кодекса за застраховането са засегнати както задължителните, така и незадължителните застраховки за автомобили. Най-засегнати от въпросните промени са задължителната гражданска отговорност, и застраховката по желание – автокаско.

 

Дистанционни проверки за гражданска отговорност

На 12-ти февруари стартираха проверки от типа „широкообхватен контрол” на магистрала „Тракия”. Проверките се провеждат съвместно с органите на КАТ и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, и имат за цел дистанционно проверяване на автомобилите за валидни винетки и сключена гражданска отговорност.

 

И ДЗИ с по-евтина гражданска отговорност до края на февруари

Подобно на ЗАД „Виктория”, от „ДЗИ – общо застраховане” ЕАД също стартираха краткосрочна кампания с по-ниски цени за гражданска отговорност, които важат до края на месец февруари.

 

От СДС предлагат гражданската отговорност да е за шофьора, не за автомобила

От СДС са подготвили пакет от мерки, които да предотвратят, или поне да ограничат войната по пътищата. Тези мерки ще бъдат обсъждани на кръгли маси, а една от тях е задължителната застраховка гражданска отговорност да е за шофьора, а не за автомобила.

 

Гражданска отговорност без увеличение и през февруари

Една от водещите застрахователни компании – Виктория, обяви че и през месец февруари цените на гражданската отговорност ще останат без увеличение. През миналия месец, от дружеството бяха пуснали гореща оферта за задължителната полица, чиито срок изтичаше на 31-ви януари.

 

Конкуренцията оказа влияние върху цената на гражданска отговорност

Още в средата на 2012 година, имаше прогнози за поскъпване на полицата гражданска отговорност с около 10 %, като се смяташе, че тенденцията ще се запази и през следващите години. Причина за тези прогнози е фактът, че от юни 2012 г. минималните застрахователни суми се увеличиха двойно.

 

По-скъпа гражданска отговорност за младите шофьори

Всички знаем, че в различните застрахователни компании, цените на застраховката гражданска отговорност са различни, дори и разликата да е минимална. Някои застрахователи предлагат една и съща цена за всички водачи, а други определят цената на задължителната застраховка според възрастта на шофьора.

 

Рязко покачване на броя на автомобилите с гражданска отговорност

През последните месеци, по републиканските пътища има засилени полицейски проверки. Органите на реда проверяват автомобилите за зимни гуми и гражданска отговорност. Освен това, от Гаранционния фонд са разпратени над 335 хиляди писма до собствениците на незастрахованите, към края на 2012 година, автомобили.

 

Отстъпка от застраховка гражданска отговорност за лекари и учители

За първи път на застрахователния пазар в България се предлага 7 % отстъпка от цената на „Гражданска отговорност” за учители, лекари, медицински сестри, полицаи, военни и служители в държавната и общинската администрация. Офертата е на една от водещите застрахователни компании у нас.

 

Спад на сключените застраховки Гражданска Отговорност

По принцип, в края на всяка година, застрахователните компании започват да говорят за повишаване цените на задължителната застраховка за автомобили „Гражданска отговорност”. Такова повишаване наистина има, като то е било най-драстично в края на 2010 година, когато средната цена за тази застраховка се повиши от 167 лв на 204 лв.

 

Ще има ли повишение на тарифите по гражданска отговорност в Русия

Очаква ли се ръст на застраховката гражданска отговорност в Русия през 2013? Това е най-дискутираната тема в момента там. Застрахователните компании очакват правителството да одобри предложението за увеличаване лимитите на отговорност за нанесени имуществени вреди до 400 000 рубли. Ако това бъде прието от руското правителство, следва, че премията по гражданска отговорност ще се оскъпи с близо 30%.

 

Гражданска отговорност и каско остават фаворити сред автомобилните застраховки

С наближаване края на финансовата година застрахователните компании предоставят за публично достояние данни, разкриващи финансовото им състояние. Отчетите за деветмесечието създават основания да извеждане на генерални изводи и констатиране на утвърдили се през този период нови тенденции на развитие. Съгласно докладите повечето дружества, опериращи в сферата на общото застраховане, са отчели повишение на премийния приход спрямо 2011 година.

 

Гражданска отговорност поскъпва през 2013

До вчера застрахователите ни уверяваха , че нямат намерения да вдигат застраховката гражданска отговорност, но ето че според най-нова информация през новата 2013 година увеличение все пак ще има. Прогнозите са, че то ще варира в интервала 5-10 лева.

 

Унгарските и сръбските шофьори плащат най-евтина гражданска отговорност в цяла Европа

По традиция декември е месецът, в който хората подновяват годишната задължителна застраховка гражданска отговорност. Според последните допитвания до застрахователи все още не е настъпил пиков момент в продажбите, но очакванията са това да се случи през идните дни. Застрахователите уверяват, че се намират в пълна готовност да посрещат клиенти.

 

Спад на сключените застраховки гражданска отговорност през декември

По традиция от много години насам през декември застрахователите отчитат най-високи приходи от сключени полици гражданска отговорност. Тази година обаче не е като другите. Един от най-големите застрахователни брокери у нас разкри, че от настъпване на месец декември до настоящия момент отчетите сигнализират за спад в полиците гражданска отговорност в размер на 15 на сто спрямо същия период за 2011 година.

 

Обхватът на гражданска отговорност в Азербайджан надминава 80 %

Съгласно данни от последни проучвания се оказва, че над 80 на сто от автомобилите, които се карат на територията на Азербайджан, са в напълно изрядно състояние. Органите на пътна полиция констатират, че проверените водачи представят активни свидетелства за правоуправление на МПС, валидна полица гражданска отговорност и удостоверение за технически преглед на автомобила.

 

Румънското застраховане отчита спад на премийния приход от гражданска отговорност

България не е единствената държава на Балканите, която изпитва финансово-икономически затруднения. Северната ни съседна Румъния също споделя подобна съдба. У нас обаче автомобилното застраховане поддържа стaбилни темпове на развитие, докато в Румъния се наблюдава спад на генерираните общи приходи от застрахователи премии от гражданска отговорност и каско.

 

Руското застраховане въвежда „бонус-малус” система и „черен списък” на водачите от догодина

Със започването на новата 2013 година в Русия се очаква да бъдат въведени някои нови законодателни мерки в областта на автомобилното застраховане. Руските застрахователни компании ще определят дължимата премия по гражданска отговорност съобразно системата "бонус-малус".

 

МВР налага наказания на свои служители, защото карат без валидна гражданска отговорност

От началото на месец септември ръководство на областна дирекция на МВР стартира инициатива по цялостно проверяване на автомобилите, карани от полицейски служители. Резултатите от тази практика посочиха нарушения, които се изразяват в липса на действаща застраховка гражданска отговорност, удостоверение за извършен технически преглед и наличие на винетни стикери.

 

Не се очаква вдигане на тарифите по гражданска отговорност преди празниците

Повечето собственици на автомобили вече добре знаят, че сумата по застраховка гражданска отговорност се определя по няколко критерия - обем на двигателя, район, в който се кара, възраст и години шофьорски стаж на водача, (не)регистрирани пътни инциденти през последната година и т.н. В някои западноевропейски страни боята на возилото също има значение при издаване на полица гражданска отговорност.

 

Какви промени претърпя премията по застраховка гражданска отговорност от лятото до есента

Съгласно данни на Комисията по финансов надзор (КФН) научаваме, че голяма част от застрахователните дружества у нас са нанесели нови промени в политиката си на ценообразуване що се отнася до застраховка гражданска отговорност. Статистическите доклади сочат, че по време на летния сезон много компании са вдигнали цените на задължителната застраховка с близо 95 лв, докато при други се наблюдава обраното - са намаляване на тарифите.

 

„Бул Инс" намалиха цените на застраховка гражданска отговорност

Тенденцията сред българските шофьори да управляват автомобилите си без наличие на действаща застраховка гражданска отговорност е факт. Специалисти твърдят, че липсата на мотивация у водачите да плащат за задължителната застраховка се дължи на интензивно растящите цени на гражданската отговорност. Застрахователните дружества, от своя страна, когато променят тарифите си, изхождат от няколко фактора.

 

Над 980 хиляди автомобила у нас нямат гражданска отговорност

Съгласно изходни данни от статистически проучвания в България са засечени над 980 хиляди автомобила, които се карат без техните водачи да имат сключена полица гражданска отговорност. В тази цифра има превозните средства, които не се ползват, следователно техният брой ще се извади.

 

Бъдещето на застрахователите зависи от приходите от гражданска отговорност

През изминалите три-четири години данните от статистически проучвания отчитат свиване на българския застрахователен пазар и като основна причина за това анализатори сочат финансово-икономическата криза, която засяга не само нас, но и другите страни от европейския съюз.

 

Продължава да расте броят на автомобилите без сключена гражданска отговорност

Проверките на КАТ с подкрепата на видни застрахователни компании са установили че средно 980 000 автомобила, които се карат на територията на България нямат сключена задължителната застраховка гражданска отговорност. Това става причина обхватът на тази застраховка да падне до най-ниските си стойности (близо 72%) каквито не са били отчитани от 2007 година насам.

 

Младите шофьори във Великобритания са заплашени от 25-процентно покачване на цената на гражданска отговорност

Задължителната застраховка гражданска отговорност на младите водачи на МПС във Великобритания излиза средно около 2500 паунда, което се равнява на 18% от годишното им трудово възнаграждение. Младите шофьори на възраст между 17-20 години сключват полици гражданска отговорност на значително по-скъпи тарифи от останалите водачи.

 

Разумните цени на гражданска отговорност в "Евроинс"доведоха до увеличение на премийния приход

Счетоводните данни след приключване на деветмесечието донесоха положителни резултати за ЗД "Евроинс". Оказва се, че оскъпяване на тарифите по застраховка гражданска отговорност е довело до покачване с 8.7 % на премийния приход на дружеството, измерен на годишна база.

 

Руските застрахователи основават компенсационен фонд за обезщетения по гражданска отговорност от догодина

Правителството на Русия взе решение от 1 януари 2013 година компаниите, които сключват полици гражданска отговорност на автомобили, да отделят част от застрахователната си премия в размер на 3% в специален фонд. Решението беше оповестено от Националният съюз на застрахователните на отговорности.

 

Какво да очакваме от застрахователните компании относно цените на гражданска отговорност до края на годината

Новонастъпилите промени на застрахователния пазар породиха хипотезата, че премията по задължителната застраховка гражданска отговорност няма да бъде увеличена към края на годината, поради факта, че голяма част от застрахователните компании оскъпиха тарифите си още през месец октомври. В този смисъл специалисти прогнозират евентуално поскъпване на застраховките на тежкотоварни автомобили. В началото на октомври "Булстрад" и "Алианц България". пуснаха в действие новите си по-високи тарифи гражданска отговорност по застраховане на камиони и автобуси. Изпълнителният директор на "Алианц България" Пламен Ялъмов обяви пред медиите че компанията няма намерения да пуска нови тарифи за гражданска отговорност с по-скъпи цени до края на годината. Говорители на "Бул инс" също разкриха, че ще се придържат за момента към сегашните си тарифи.

 

61% от американците сключват гражданска отговорност по интернет

Данни от наскоро проведено проучване на консултантската компания LIMRA посочват, че в САЩ близо 61% от хората сключват полиците си гражданска отговорност, каско, живот, имущество и други застраховки не в самите офиси на дружествата, а с помощта на предлаганата услуга по интернет. Наблюдава се голямо покачване популярността на онлайн застраховането спрямо данните от 2006 година до сега. През 2006 г. делът на клиентите, сключващи полици гражданска отговорност и други застраховки е заемал едва 38%.

 

В София водачите на МПС, които нямат 30 г., ще плащат по-скъпа гражданска отговорност

Шофьорите, които все още не са стигнали 30-годишна възраст, за изправени пред риска да плащат застраховка гражданска отговорност в размер най-малко 300 лева. Застрахователните дружества не пропускат да вдигнат цените на задължителната застраховка гражданска отговорност на определен интервал от годината, но сякаш от тази и следващата година младите водачи на МПС ще се налага да плащат много по-скъпа от стандартната застрахователна премия.

 

Намаляват приходите от застраховки гражданска отговорност и каско

Комисията за финансов надзор изведе нови данни, резултат от периодични проучвания, която актуализира картината на застрахователния пазар в България. Статистическата информация показва спад в общия размер на събраните премии от най-масово сключваните автомобилни застраховки гражданска отговорност и каско. Към момента застраховките имущество поддържат устойчиви темпове и вървят към добри перспективи на развитие, но тяхната стабилност не успява да балансира достатъчно добре застрахователния сектор.

 

В Индия налагат сериозни санкции на застрахователите, които не издават полици гражданска отговорност

Върховните застрахователни органи за контрол и развитие (Insurance regulatory and Development Authority - IRDA) е Индия обявиха, че ще бъдат залаган тежки санкции на компаниите, практикуващи общо застраховане, които отказват да сключва задължителната застраховка гражданска отговорност. Главният председател на IRDA, Хари Нараян, оповести на официална пресконференция, че разполагат с данни и сигнали, съгласно които някои застрахователи отказват да издават полици гражданска отговорност. Органите на реда имат поставена задача да открият кои са въпросните компании и да им наложат съответните наказания като преди това ще бъде назначено пълно разследване на дейността им.

 

Обезщетенията по гражданска отговорност в Украйна отчитат ръст от 14.5%

Не само в България се наблюдава покачване на премията по застраховка гражданска отговорност. Застрахователното бюро на Украйна (МТСБУ) разкри данни от статистическо проучване за периода януари-август 2012 г. , според които цената на задължителната застраховка гражданска отговорност бележи ръст от 9.1 на сто.

 

Премиите на гражданска отговорност в Русия ще зависят от лимитите на отговорност

Руското правителство изрази опасенията си за масово недоволство на гражданите по повод предложението за увеличаване стойността на премията по застраховка гражданска отговорност. Преход наистина ще има. На скорошно заседание, водено от вицепремиера на Русия Игор Шувалов и участието на изтъкнати представители на вътрешното, транспортното и финансовото министерство, Федералната служба по финансовите въпроси на Русия,, както и редица застрахователни дружества, се обсъди вариант за установяване на тарифен прозорец за период от 3-4 години. В този времеви етап водачите на МПС ще имат възможност да решават по какви тарифи да сключват застраховката гражданска отговорност - съобразно старите цени или по-висока премия, която предполага по-големи лимити на отговорност.

 

В Русия се дискутира мащабно увеличение на застраховка гражданска отговорност

Правителството на Русия стартира процедура по разглеждане на предложение за увеличаване причината стойност на премията по задължителната застраховка гражданска отговорност с близо 10 пъти. Водачите на МПС, които имат регистрирани нарушения на законите за движение по пътищата, ще бъдат задължавани да плащат десетократно по-голям коефициент на размера на полицата гражданска отговорност.

 

Застраховката гражданска отговорност отчете рекорден спад във Великобритания с 10.6%

Британската интернет компания MoneySupermarket е специализирана в предлагането на финансови услуги , анализ на финансови данни и проучване промените в сферата на застраховане и предлагане на краткосочни кредити. Резултатите от последното изследване на компанията установиха, че във Великобритания се наблюдава рекорден спад в премията на задължителната застраховка гражданска отговорност.

 

Очаква ни повишение от 10% при цената на застраховка гражданска отговорност през 2013

За пореден път се очертава тенденция към повишаване цената на задължителната застраховка гражданска отговорност. Прогнозите са, че през следващата година водачите на МПС ще плащат с 8-10% по-висока премия по застраховка гражданска отговорност. Новината е потвърдена от изпълнителния директор на "Бул Инс" Стоян Проданов и Цветанка Крумова, изпълнителен директор на ЗД „Армеец“. Господин Проданов обясни, че повишаването на цените на гражданската отговорност се дължи на факта, че застрахователните дружества регистрират ръст на материалните и нематериални щети, които налагат изплащането на високи по стойност обезщетения.

 

Мъжете във Великобритания плащат по-скъпа гражданска отговорност, отколкото жените

Анализаторската компания Gogompare, занимаваща се с проучвания в застрахователната индустрия, установи, че застраховката гражданска отговорност на мъжете шофьори във Великобритания излиза с 41% по-скъпа отколкото за жените.

 

Google помете конкуренцията във Великобритания с новия си калкулатор за автозатраховане

Софтуерният гигант Google успя не само да се намеси в застрахователния сектор, но и да предизвика истински фурор. Компанията пусна във Великобритания собствен калкулатор за автозастраховки Google.co.uk и успя да срине тотално конкуренцията само два дни след официалния му дебют. Единствено калкулаторът Gocompare, който до този момент се ползва с голяма популярност на Острова успява да задържи високите си пазарни позиции.

 

Спад от 2.5% отчитат застрахователите за първата половина на 2012

По официални данни размерът на брутния премиен приход на застрахователните компании у нас за първите шест месеца на 2012 година възлиза на 794. 5 милиона лева. Тази сума алармира за спад с 2.5% спрямо миналата година.

 

Отново покачване на цените при застраховка гражданска отговорност

Моментът, който собствениците на превозни средства отдавна се опасяваха, че ще настъпи, вече е факт. Застрахователната премия по задължителната застраховка гражданска отговорност достигна връхната си точка от 1743 лв. Базирайки се на новите тарифни таблици на компаниите най-скъпоструващи излизат автомобилите с висока кубатура, чиито собственици все още не са навършили 30 години и живеят (шофират) в районите София, Варна и Перник, които се водят по-рискови.

 

Започват засилени проверки относно ползването на коланите за задните седалки

Комисар Богдан Милчев, началник на Агенция "Пътна полиция" обяви пред публичното пространство, че стартира краткосрочна акция по засилени проверки във връзка с това дали пътуващите с автомобили използват обезопасителните колани на задните седалки и до каква степен се спазват правилата за безопасност при превозването на деца. Органите, които следят за реда, ще проверяват шофьорите и пътниците в автомобилите през периода от 10 до 16 септември. Неслучайно тази операция е инициирана непосредствено преди започването на новата учебна година. По време на акцията полицаите ще изискват водачите да показват и действаща полица на застраховка гражданска отговорност.

 

КАТ следят много внимателно движението по празниците

Септемврийските празници ни подариха цели четири по ред почивни дни и приятно слънчево време. Поради това органите на МВР изразиха очакванията си движението по пътищата да бъде по-интензивно от обикновено. Затова КАТ инициираха засилен контрол по пътищата, целта на който е да се провери дали водачите на превозни средства спазват правилата за движение - имат ли застраховка гражданска отговорност свидетелство за управление, карат ли след употреба на алкохол и пр.

 

Българите все по-често карат без гражданска отговорност

Последните статистически проучвания и операции, проведени по инициатива на Министерството на вътрешните работи, показаха някои смущаващи резултати, свързани със сключването на задължителната застраховка гражданска отговорност. Излиза, че по-голямата част от българските водачи на превозни средства карат без изобщо да са сключили такава застраховка или използват оправданието, че по невнимание не са подновили полицата. По закон, ако претърпите пътен инцидент, при който вината е на другия водач, който няма гражданска отговорност, искът за обезщетение следва да бъде отнесен към Гаранционен фонд.

 

Личните автомобили на полицаите масово се оказват без гражданска отговорност и винетки

Това, което стана известно от заповедта на Ангел Антонов, директора на Главна дирекция на “Национална полиция” е, че личните автомобили на полицаите масово се оказват без задължителната застраховка гражданска отговорност, както и задължителното наличие на винетки.

 

Застраховка гражданска отговорност не помага, ако катастрофирате с кола-фантом

За съжаление се оказва, че ако претърпите катастрофа, и причинителят за нея избяга, без да може да бъде установен след това, дори всички документи да са ви изрядни и да имате гражданска отговорност, обезщетението няма да ви бъде изплатено.

 

Какво представлява договора за гражданска отговорност

Какво представлява договора за гражданска отговорност? Това е вид договор, според който, застрахователят е задължен при сключването му и получаването на съответната парична премия, да поеме определен риск, и при настъпване на събития, които са упоменати и уговорени в застраховката, да заплати обезщетение на застрахованото лице или на трето лице.

 

Гражданска отговорност и Зелена карта за седловите влекачи

Оказва се, че тази година има съществени разлики в премиите на компаниите, които предлагат застраховка гражданска отговорност и сертификат зелена карта на седловите влекачи. На това обръща внимание Венцислав Великов, който е застраховател от град Русе. Той отбелязва, че разликата в сумата между най-ниската и най-високата цена в момента е около две хиляди лева. Разбира се, че дори човек да не е в тази сфера, при малко по-сериозна заинтересованост, ще събере необходимата информация за различните предлагани цени на застраховка гражданска отговорност за влекачи, и няма как да не се впечатли от разлика в цената, която е около четири пъти по-висока!

 

Нова акция на КАТ

В страната започва нова акция на КАТ, чиято цел е да се провери дали шофьорите и останалите пътници в автомобила, използват предпазни колани, както и дали имат застраховка гражданска отговорност.

 

Каква е отговорността да притежаваш собствен автомобил

Определено удобството и удоволствието да притежаваш и ползваш свой собствен автомобил е безспорно предимство в наше време, особено в напрегнатото ни ежедневие. Работният процес в последните години става все по-забързан и стресиращ, и понякога е невъзможно да си представим деня без улеснението, което ни предоставя личния автомобил. Това е транспортът, който ни придвижва най-бързо от единия край на града до другия, и ни дава възможност да се справим с натоварения ни график. Също така предлага едно сигурно и комфортно пътуване за цялото семейство, когато решим да отидем например на почивка.

 

До края на годината ще поскъпне застраховката гражданска отговорност

До края на годината се очаква да поскъпне задължителната застраховка гражданска отговорност за автомобилите.

Има няколко причини за това поскъпване, като някои от тях са инфлацията и фактът, че в сравнение със съседни държави като Сърбия, Македония и Румъния, у нас полицата гражданска отговорност струва значително по-евтино. Също така водещ фактор е и все по-големите суми за обезщетения, които трябва да се заплатят от компаниите на български граждани, направили катастрофа в чужбина.

 

Скоро примерните шофьори на пътя ще плащат по-евтина застраховка гражданска отговорност

До началото на 2014 година, шофьорите ще имат още една причина да бъдат съвестни на пътя. До този срок, заместник председателя на комисията по финансов надзор, Борислав Благоев, обясни, че най-рано ще може да заработи централизираната система бонус-малус. Системата разделя шофьорите на такива, които не са причинявали катастрофи до момента и такива, които шофират безразсъдно. Според тази класификация, съвестните шофьори ще плащат по-ниска застраховка гражданска отговорност, а таксите за тези, причинили пътнотранспортни произшествия ще е доста по-висока.

 

Гражданската отговорност за таксита – четири пъти по-скъпа

Резултатите от проведената провека на цените на застраховка гражданска отговорност са публикувани в сайта на Комисията за финансов надзор и показват, че част от застрахователните компании искат четири пъти по-висока сума за сключване на гражданска отговорност за таксита. Завишените суми достигат дори пет пъти повече при застраховки за състезателни коли или такива, които превозват опасни товари.

 

Каква е разликата в цената за застраховка гражданска отговорност за улегнал бизнесмен?

Безспорно застраховките гражданска отговорност и техните променящи се цени, често са обект на медиен интерес. Националният статистически институт също отбелязва промените при застраховките, когато следи каква е инфлацията в страната.

 

Задължителни застраховки гражданска отговорност за домашните любимци

Оказва се, че в определени провинции в Германия е задължително хората, които имат куче, да сключват застраховка гражданска отговорност за него. В други области на страната пък застраховката гражданска отговорност е задължителна само за определени породи кучета.

 

В Украйна застраховката гражданска отговорност става доброволна

В законопроект, внесен наскоро в парламента в Украйна, се предвижда застраховката гражданска отговорност да отпадне от задължителните застраховки. При приемане на промените в този законопроект, законът за задължително застраховане на автомобилите ще загуби своята сила и като резултат от това няма да е необходимо съществуването на Бюрото на автомобилните застрахователи, което до момента обединява всички компании, които се занимават със застраховки гражданска отговорност.

 

Застраховка гражданска отговорност – ваше задължение

Ако вие притежавате собствен автомобил, то имате и задължението да направите задължителна застраховка гражданска отговорност за вашето превозно средство. гражданска отговорност трябва да имат всички коли, които се намират в движение и е немислимо, водачите на автомобили да не са правилно информирани за условията, които предлагат застрахователните компании, тъй като информация за тях може да бъде получена много лесно и бързо.

 

Апаши в русенски квартал крадат застрахователни стикери

Преди няколко дни, от офиса на фирма, която се занимава със сключване на задължителна застраховка Гражданска отговорност, намираща се в град Русе, изчезват застрахователни стикери и зелени карти, в следствие на кражба. За момента не е установено количеството на откраднатите карти и стикери. Според полицията, крадците ще се опитат да направят лесна печалба, като продадат стикерите, които по принцип задължително вървят с полицата Гражданска отговорност.

 

Вече се въвеждат и едномесечни застраховки Гражданска отговорност

По желание, водачите на моторни превозни средства, ще могат да сключват застраховките Гражданска отговорност и “Злополука” за период от един месец. След второ четене на промените в Закона за застраховането, това беше окончателното решение на парламента като минимален срок, в който могат да действат тези застраховки. До момента, този вид застраховки се сключваха за срок от една година.

 

Дали е възможен скок в цените за застраховка гражданска отговорност?

Дали е възможен скок в цените за застраховката гражданска отговорност? Оказва се, че това е съвсем реална възможност, като причина за това стават румънските граждани и техните автомобили, тъй като те предпочитат да ги регистрират в нашата страна.

 

Ако претърпите леко пътно транспортно произшествие може да не викате застраховател

Ако случайно през лятото претъпите произшествие с вашия автомобил, но за щастие то е леко, имате шанс да спестите нерви и време от това да викате застрахователи и полиция.

 

Независимо че не използваме една кола, тя трябва да има застраховка

Когато се огледаме по улиците или пред блоковете, ние все по-често виждаме автомобили, които стоят там паркирани, и то изглеждайки така, сякаш не се знае кога са били оставени там. Това са все автомобили, които не са използвани от собствениците им с месеци, а понякога и с години по различни причини

 

За какво служи застраховката Гражданска отговорност и какви щети покрива

Основното което трябва да знаем за застраховката Гражданска отговорност е за какво служи тя. Най-общо казано, застраховката Гражданска отговорност се сключва за да се покрият щети от управляващия съответното моторно превозно средство към трети лица. Това е отговорността, която шофьорът поема при нанасянето на някакви имуществени или неимуществени вреди, които са свързани с притежаването и/или ползването на МПС.

 

Нови цени на гражданска отговорност за 2013

От 2013 година, у нас вече ще плащаме по-скъпа застраховка Гражданска отговорност. През следващите месеци, тази задължителна застраховка плавно ще поскъпва, докато в началото на следващата година не достигне по-висока стойност от 20%.

 

Всеки четвърти автомобил у нас без застраховка Гражданска отговорност

Румен Янчев, изпълнителният директор на “Булстрад”, съобщи пред телевизия “България он ер”, че над 800 хиляди автомобила в нашата страна са останали без застраховка Гражданска отговорност.

 

Пестят ли българите от застраховка Гражданска отговорност

Според статистическите данни, които отчитат състоянието на пазара в сферата на застраховките, през първото тримесечие на тази година се вижда, че българите явно отново се опитват да спестят пари от задължителната застраховка Гражданска отговорност

 

Сухопътните транспортни средства са със задължителна застраховка Гражданска отговорност

В по-голяма част от държавите, застраховката гражданска отговорност е полица, която трябва да се сключва задължително, тъй като защитава интересите на трети лица, които могат да станат жертва на пътно транспортно произшествие. Освен физически, те могат да бъдат и юридически лица, на които им е причинена някаква вреда от водача на превозното средство, който трябва да има съответната застраховка за такъв случай.

 

Как стои въпросът с гражданската отговорност на кола, която сте купили втора ръка

Вероятно на повечето хора им се е случвало да закупят кола втора ръка, тъй като цените на новите автомобили все още са доста високи, и след направената покупка да чуят от собственика, че може спокойно да се качат на колата и да карат без проблем, тъй като има и застраховка гражданска отговорност и застраховка автокаско. В такъв случай се замисляте дали това в действителност е така?

 

Гражданска отговорност и за жилищата

Личното мнение на министърът на регионалното развитие и благоустройство, Лиляна Павлова, е че трябва да се въведе задължителна застраховка гражданска отговорност и за частните жилищни сгради. Съвсем скоро този въпрос ще се представи за обсъждане на заседание на правителството.

 

Новите промени по Гражданска отговорност няма да я покачат неимоверно

Двойното увеличение на границата при компенсация по задължителната полица Гражданска отговорност няма да покачи драстично стойността й, но покачване предстои. Това категорично се чу от представителите в бранша.

 

Италианци завишиха тарифите на гражданска отговорност за българи

Италианци искаха да наложат етнически тарифи за българи при парафиране на полиците "Гражданска отговорност" в Италия, се чете в техния печат.

 

Таксиметровите компании ще съдействат изцяло на КАТ за водачи нарушители

От началото на месец април 2012 г., след извършена проверка е постигнато споразумение за взаимодействие с таксиметровите компании относно таксиметровите шофьори. Над 6000 таксиметрови шофьори са преминали през проверка на КАТ, като почти 1000 от тях не са заплатили наложените им актове. Това показва справката на администрацията в КАТ, извършена след сключеното споразумение с таксиметровите компании. В споразумението е залегнала клауза за по-добра комуникация за недопускане на сериозни инциденти.

 

Мощен автомобил – скъпа Гражданска отговорност

Космични цени са поставили някои застрахователни агенции на полицата Гражданска отговорност за мощните автомобили, лимузини и джипове, шофирани от млади водачи в големите градове. Това е видно тарифите на компаниите, пуснати в сайта на Комисията за финансов надзор.

 

Поради нисък процент на Гражданска отговорност има вероятност да плащаме по-висока Зелена карта

Българите може да им бъде преустановено да ползват Зелена карта, ако покритието по задължителната полица Гражданска отговорност продължи да бъде в ЕС под 90%. Това категорично заяви Мариус Вищовски, президент на съвета на бюрата от международната система Зелена карта, по време на визитата си у нас.

 

От юли ще плащаме с 10% нагоре Гражданска отговорност

Отново водачите на МПС – та ще бъдат стресирани. След утвърденото покачване на горивата, надникват и завишени цени на задължителната полица Гражданската отговорност. Според застрахователните агенти покачването ще е с 10%, а причината, който се изтъкват са по-високите обезщетенията, които те са длъжни да плащат при вина и които влизат в сила от средата на юни.

 

Мащабни проверки за валидност на полицата Гражданска отговорност

Maщабните проверки тръгват през пролетните месеци и ще съблюдават за валидна полица Гражданска отговорност, заяви говорител на МВР. Ще се проверява за сключени задължителни полици Гражданска отговорност, както и за всички други изправности на МПС-тата, отбелязват от полицията.

 

По Великденските празници камери засичаха автомобили без Гражданска отговорност

По Великденските празници с монтираните камери се засичаха автомобили без задължителната застраховка Гражданска отговорност. Монтираните видео устройства, правят снимка на номера на автомобила, а след това автоматично извършват проверка в онлайн системата дали автомобилът има сключена застраховка.

 

По-голяма безопастност през празниците

Временна ограничение за движение на ТИР-ве през почивните и празнични дни влиза в сила от 12 април, оповести пресцентърът на Агенция "Пътна инфраструктура".

 

Нашумяха фалшивите полици за Гражданска отговорност

През настоящата година има бум на фалшиви полици за Гражданска отговорност на МПС. Това предупреждават от Българската асоциация на застрахователните брокери.

 

Какво не трябва да пропускате, когато очаквате обезщетение по застраховка Гражданска отговорност?

Най-много заведени искове има по застраховка Гражданска отговорност и за пострадали при катастрофа. Какво не трябва да пропускате, когато парафирате полици и какви права имате, ако застрахователят хитрува с изплащането на вредите?

 

Стикерите за Гражданска отговорност са отново под въпрос

Отново надзорните органи се колебаят дали стикерите за задължителната застраховка „Гражданска отговорност” да са залепени на предното стъкло на автомобил или не!?
Предложението е, това да бъде застъпено в промените в Кодекса за застраховането, което ще бъде внесено за разглеждане в парламента през 2012 година. Това се появи от защитата на потребителите на небанковите финансови услуги, изнесено на страниците на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН).

 

Общо 600 хил. са електронните полици по Гражданска отговорност

От 26 юли - старта на елетронната система, до този момент има сключени общо 600 хил. електронни договора по застраховка Гражданска отговорност, съобщават от КФН.

Благодарение на новата електронна система, случаите с нелигитимни брокери, събиращи парите на потребителите, след което изчезват ще са невъзможни, твърди заместник-председателя на Комисията по финансов надзор Борислав Богоев.

 

Цената на вноската за Гаранционния фонд се запазва

Комисията по финансов надзор съобщи, че вноската от 8,50 лв. за Гаранционния фонд по Гражданска отговорност ще се запази и през следващата година. Таксата се включва в цената на сключена полица по задължителната застраховка Гражданска отговорност. Запазването на таксата „Злополука” е била одобрена от КФН, като ще се плаща по 0,15 лв. за всяко място в превозното средство, като мястото на водача е изключение.

 

Разсроченото плащане се запазва

Предизборен ход или не - разсроченото плащане се запазва!

На второ четене парламентът отхвърли предложението на правителството да се забрани плащането на Гражданска отговорност на вноски.

Забраната на разсрочено плащане бе поискана от Комисията по финансов надзор. Като доводи тя изтъкна зачестялата практика, а именно да се плаща единствено първата вноска, като останалите се спестят. По този начин потребителят получава стикер, който е валиден в рамките на плащането. При спиране от КАТ валидността на стикерът може да бъде проверена. С прекратяване на разсроченото плащане КФН счита, че ще се увеличи обхватът на Гражданска отговорност.

 

Прехвърлете застраховките при смяна на собственика, ако желаете обезщетение при инцидент

При закупуване на употребяван автомобил едно от първите неща, които трябва да сторите е да уредите отношенията си със застрахователната компания…

 

Мащабни проверки за Гражданска отговорност

От днешна дата КАТ засилва контрола за задължителната застраховка Гражданска отговорност. Масовите проверки в страната ще бъдат както по основните пътища така и по пътищата в малките населени места.Това тяхно действие е резултат от статистиките на застрахователите, които отбелязват спад в продажбите на полици.

 

При щета на паркирал автомобил с автокаско, не е нужен документ от КАТ

Комисията по финансов надзор напомнят, че при щета по автокаско в паркирало състояние не е нужен документ от КАТ.

Комисията беше сезирана, след като застрахователна компания е отказала да изплати на свой потребител нужното обезщетение. Въпросният потребител поставил въпроса за обсъждане пред висшата инстанция

 

Гражданска отговорност няма да поскъпва

Към края на тази година се очакваше задължителната застраховка “Гражданска отговорност” да поскъпне с 10-15%, но тази информация беше опровергана от застрахователните брокери. На този етап увеличаване не се предвижда.

 

16,9% се е увеличил брутния премиен приход на застрахователите по „Гражданска отговорност”

През месец май, Комисията за финансов надзор представи статистика, от която става ясно, че 234,3 млн. лева е брутният премиен приход на застрахователите по застраховка „Гражданска отговорност”. В сравнение същия период на миналата година, брутния премиен приход се е увеличил с 16,9% за година. Миналата година, той е бил на стойност 200,4 млн. лева.

 

По-ниски цени за „Гражданска отговорност” за дисциплинираните шофьори

Очаква се „бонус-малус” системата да заработи след края на 2011г. Тя гласи по-добрите шофьори да плащат по-ниски цени за гражданска отговорност. Критериите за изчисляване на цената все още не са определени, но вече има предложения да се има предвид точките на шофьора и катастрофите причинени от автомобила. Ако коефицентът за изчисление на новата цена на гражданска е 1, това означава че крайната цена нито ще се оскъпи – нито ще поевтинее. Коефицентът, ако е равен на 0,8 това означава, че шофьорът ще получи 20% отстъпка от крайната цена на полицата. Ако задължителната застраховка е 170лв, новата цена, която ще трябва да заплати ще бъде 136лв.

През миналата година няколко застрахователи въведоха системата за диференциране на цената на Гражданска отговорност, като определят коефицента за изчисление спрямо извършените нарушения.

 

Близо 60 хил. електронни полици по Гражданска отговорност са сключени

До миналата седмица броят на сключените електронни полици е надхвърлил 58 хил. Петък беше последния срок за сключване на застраховки от хартиен кочан. Вече задължителната застраховка ще се сключва единствено чрез новата електронна система. Единствено двама застрахователи не са се свързали с новата система.

 

Хартиени полици до 18 юли 2011г

Решението за премахване на хартиените полици е било взето от Борислав Богоев, заместник-председател ръководещ управление „Застрахователен надзор”, по време на среща с други компетентни асоциации и отговорни застрахователни лица. Хартиените полици ще се издават паралелно с електронните до 17 юли. От 18 юли полици ще бъдат издавани единствено чрез електронната единна система, която беше въведена от 1 юни 2011 година и беше даден 45 дневен тестов период на всички свързани с дейността й да се приспособят и да се включат в нея.

 

Ще плащаме застраховка „Гражданска отговорност” чрез вноски или кредит

Нови два варианта за плащане на „Гражданска отговорност” ще бъдат добавени – плащане чрез кредит или вноски , след като на първо четене промените в Кодекса за застраховане, бяха приети от депутатите от икономическа комисия.

Тази промяна се осланя и на действието на депутатите от ГЕРБ, които ясно изразиха своята позиция, че са против предложението за еднократна вноска, защото чрез нея ще затруднят потребителите.

 

Близо 40% от сервизите в страната не покриват щетите по застраховка „Гражданска отговорност

При ПТП застраховка "Гражданска отговорност", която е задължителна, поема щетите на трети лица. Застрахователят е отговорен и е длъжен да поеме разходите по щетата и и да Ви насочи към сервиз, с който е сключил договор.

 

Проверка на „Гражданска отговорност” със SMS

С представянето на новата информационна система, която заработи от 01.06.2011г, стана ясно, че пътните полицаи ще имат възможността да проверяват спрения от тях автомобил за сключена „Гражданска отговорност” чрез SMS. Проверката със съобщение ще бъде активна от месец септември.

Услугата за проверка на „Гражданска отговорност” със SMS ще е безплатна за пътните полицаи, а за всички останали ще се таксува на стандартни цени за съобщение, спрямо мобилния оператор.

 

Предвижда се отпадане на разсроченото плащане при застраховка „Гражданска отговорност”

Предложения за поправки в „Кодекса за застраховане” от страна на „Комисията за финансов надзор” гласят следното:

„Отпадане на разсроченото плащане на премиите по застраховка „Гражданска отговорност” и въвеждане на еднократно заплащане.

 

С 5% се е увеличил броят на сключените застраховки „Гражданска отговорност”

Процентът на сключени застраховки „Гражданска отговорност” нарасна с около 5% последните 3-4 месеца и вече е над 76%, сочат данните на Гаранционния фонд.