Статии

Застрахователят ви мечтае да ви опознае – на всяка цена

За съжаление, не става дума за любов, а за оценка на риска
Застрахователят ви също има мечти. Той копнее да ви опознае по-отблизо. Не, тук не става дума за любов, а за хазарт. Статистиката е основно оръжие на застрахователите – благодарение на нея, те опитват да предвидят опасностите, които заплашват техните клиенти. Колкото усъвършенствани схеми за изчисление на риска да се въвеждат обаче, хората запазват божественото си право да поднасят изненади.

 

Три на сто ръст на премийните приходи в европейското застраховане

В челната тройка по реализиран оборот влизат Великобритания, Франция и Германия, България е на опашката

Автомобилното застраховане продължава да е най-силния сектор на общото застраховане, разкрива доклад на браншовата организация CEA, публикуван наскоро. Задължителните и доброволни полици са реализирали 38% от премийните приходи през 2010 г, или 124 млрд. евро.

Вторият по големина сегмент е имущественото застраховане,

 

Зачестяват застрахователните измами в целия свят

Дори почтени иначе граждани се изкушават да предявят фалшив иск, но последиците са сериозни.

Хората са си хора по целия свят, и изглежда една от общочовешките черти е да се опиташ да измамиш застрахователя си, когато семейният бюджет излезе на червено. Високата безработица в САЩ и икономическата несигурност на Стария континент изкушават все повече иначе честни граждани да престъпят закона. Мошениците обикновено се оправдават пред себе си, че ощетяват единствено един анонимен финансов конгломерат, но рядко се замислят, че претърпените от индустрията загуби всъщност се изплащат от всеки държател на полица, чрез по-високи премийни вноски.

 

Премийните приходи на общозастрахователите падат, печалбите скачат

Най-популярни остават автомобилните полици, с над 71% от пазара

Преийните приходи на общозастрахователните дружества за първото шестмесечие на годината са се свили с 0.41 на сто, сочат публикувани данни на Комисията за финансов надзор.
От януари до края на юни секторът е реализирал продажби за 681.30 млн. лв., спрямо 684 млн. лв. година по-рано.
И въпреки че българинът продължава да се грижи предимно за покритието на автомобила си, за сметка на дома или здравето си, кризата оказа въздействие и на този сегмент.

 

Успешно шестмесечие за животозастрахователите

Изненадващ скок на интереса към застраховките Живот, свързани с инвестиционен фонд

Животозастрахователният сектор в България традиционно остава в сянката на общото застраховане, като премийните приходи за първите шест месеца на годината достигнаха 129.72 млн. лв. За сравнение, въпреки спадналият интерес на собствениците на моторни превозни средства към доброволните полици Каско, реализираният от тях оборот успя да надхърли 221 млн. лв.

 

Интернет завоюва поредна победа в продажбите на застрахователни полици

Над половината от клиентите, сключващи нов договор, първо се допитват до мрежата

Интернет постепенно се превръща в най-сериозния канал за дистрибуция на застрахователни полици, сочи изследване на щатската агенция за глобална маркетингова информация J.D. Power and Associates.
Публикуваното наскоро проучване разкри, че за пръв път в историята на пазара повече от половината потребители, сключващи нов договор, първо са проверили офертите през мрежата.
Макар че болшинството от сделките все още се финализират чрез агент или кол център, интернет зае водещата роля в началната фаза на процеса на избор и покупка на застрахователна полица.

 

Застрашен ли е застрахователният сектор от гръцката криза

В някои области има вероятност поговорката „всяко зло за добро” да се окаже валидна

Кризата в Гърция засенчва повечето икономически новини в последно време. Инвеститорите наблюдават с тревога всяка крачка на правителството на Папандреус и стискат палци преговорите с Международния валутен фонд да не се провалят. Осъзнали дебнещата заплаха, частните финансови институции не се поколебаха да се присъединят доброволно към втория европейски спасителен план за Гърция.

 

Тежко начало на годината за глобалната застрахователна индустрия

Засега загубите от мащабните природни бедствия са сериозни, но не и критични

След сравнително спокойната откъм природни бедствия 2010 г., късметът на застрахователите се обърна още в първите месеци на новата година.
Катастрофи от рекорден мащаб разтърсиха разнообразни кътчета на света – от земетресенията в Япония, Италия и Нова Зеландия, до наводненията в Австралия и екстремните промени на времето в САЩ.

 

Рискът да откраднат колата Ви е едва две на хиляда

40% от застрахованите по „Каско” са с изплатени щети от катастрофи

Ако се будите нощем, чакайки да чуете алармата на автомобила си, не се тревожете чак толкова. Според обобщените данни на Комисията по финансов надзор за 2010 г., рискът колата ви да бъде открадната е минимален – едва 0.2%.
По-добре се наспете добре, за да сте по-бдителни зад волана. Статистика сочи, че четири от всеки десет водача, сключили застраховка „Каско”, са изявили претенции за обезщетение за вреди, настъпили вследствие на пътно траснпортно произшествие. Ако нямате гараж, ви грози и риск от 29.8% автомобилът ви да бъде ударен на паркинга.

 

Седем тенденции, които ще променят застраховката „Гражданска отговорност”

Подобно на банките, застрахователите залагат на традициите. Говорейки за бързо трансформиращи се индустрии, те са може би последните, които биха ни дошли на ум.
Времената обаче се менят, и вятърът на промените няма да отмине нито един икономически сектор, като в крайна сметка най-голяма гъвкавост ще трябва да проявят именно тези, които имат да наваксват. В противен случай рискуват по-иновативните им конкуренти да завладеят недоволните, и дори просто отегчени клиенти.

 

Седем причини да си направя застраховка онлайн

Как не само да спестите време и пари, но и да си осигурите допълнителни доходи

Със сигурност повечето хора вече са уморени да четат за икономическата криза – а още повече – да я преживяват. Докато чакат светлината в края на тунела, и слушат прогнозите за продължаващ ръст на безработицата, домакинствата панически търсят начини да спестят от разходите си. Преразглеждайки бюджетите си, някои намират разумни подходи да снижат битовите си сметки, например като ограничат количеството ползвана енергия. Други се лишават от луксозни стоки, битова техника и дори любимите лакомства.